Psychotherapie
Ontdek de beste manier om uw geestelijke gezondheid te beschermen
Belangrijke informatie
75% van de mensen die psychotherapie volgen, ervaren een aanzienlijke verbetering van hun geestelijke gezondheid.
Het Brussels Gewest heeft de hoogste concentratie van mensen met psychische problemen.
Psychische problemen treffen vooral jonge volwassenen (18-29 jaar).
In België ervaart 1 persoon op de 3 psychisch ongemak.
103 bieden hulpverleners psychologische hulp aan.
Wat is psychotherapie?
Psychotherapie verwijst naar elke psychologische hulp die erop gericht is emotionele reacties, gedragingen en denkpatronen te beoordelen, te diagnosticeren en te verbeteren. Psychotherapie heeft tot doel ons te helpen om bewust te worden van alles wat we misschien niet weten en brengt licht naar verborgen plekken in onszelf. Psychotherapie is ook een goede manier om inzicht te krijgen in de levenskracht die ons drijft, de betekenis achter alles wat we doen.
Psychotherapie beoogt ons te helpen om traumatische situaties te boven komen, om meer over onszelf te weten te komen, om de problemen die ons kwellen assertief te bestrijden en om ons te helpen sommige vragen te beantwoorden, zoals: waarom doen we wat we doen? Waarom denken we wat we denken? Hoe houd ik mijn geest gezond?
Denk eraan dat psychotherapie enkel uitgevoerd kan worden door een opgeleide en ervaren professional. De psycholoog, psychotherapeut of psychiater die u behandelt moet iemand zijn die u vóór de eerste raadpleging niet kent, want de persoon die naar u luistert moet onpartijdig zijn en een objectieve blik hebben. Psychotherapie kan individueel worden aangeboden, maar ook aan, paren, kinderen, gezinnen of leden van een groep.
Wanneer is psychotherapie nodig
Eerst en vooral, twee grote mythen:
“Ik heb geen geestesziekte, en hoef dus niet naar een psycholoog of psychotherapeut...”
Dit is een veel voorkomende mythe. Hoewel het een vrije keus is om in psychotherapie te komen, bestaat de neiging te denken dat alleen mensen met ernstige psychische stoornissen het nodig hebben.
Psychotherapie helpt u te introspecteren en uzelf te begrijpen. Er hoeft niet iets negatiefs in uw leven te gebeuren om naar een therapeut te gaan. Uw psyche (uw geest) is zo complex en immens dat er altijd ruimte is voor catharsis.
“Waarom naar de psycholoog of psychotherapeut gaan als ik ook met mijn vrienden over mijn problemen kan praten...”
Dit is een nog meer voorkomende mythe. Uw problemen delen met uw vrienden heeft altijd een positief effect. Het is noodzakelijk! En u heeft ook het geluk dat u omringd bent door mensen die naar u luisteren. Met een therapeut praten heeft echter een ander effect. Uw vrienden en familie kennen u al, dus hun suggesties zullen eerder beïnvloed worden door hun gedachten en gevoelens.
Psychologen, psychotherapeuten en psychiaters zijn professionals in de geestelijke gezondheidszorg die hun jarenlange opleiding hebben gewijd aan het begrijpen van menselijk gedrag en het behandelen van de menselijke geest. Hierdoor kunnen zij hun ervaring en evidence-based oplossingen inbrengen om u te ondersteunen in een veranderingsproces. Een therapeut geeft u onpartijdig advies, waarbij de bedoeling altijd is om uw geestelijke gezondheid te beschermen.
Wanneer is een psychotherapie noodzakelijk?
Een therapie is nodig in geval van vroege signalen of verdenking op psychologische stoornissen, zoals:
Constante en overweldigende angst
Depressie
Burn Out
Slechte stressbeheer
Obsessieve gedachten en gebrek aan impulscontrole
Drastische stemmingswisselingen
Eetstoornissen (anorexia, boulimia, enz.)
Zelfmoordgedachten
Visuele, auditieve, tactiele en olfactorische hallucinaties
Dementie of vreemde ideeën
Ongewoon gedrag zonder duidelijke verklaring
Sterke moeilijkheden in interpersoonlijke relaties
Onopgeloste conflicten
Verslavingen
De psycholoog, psychotherapeut of psychiater heeft als verantwoordelijkheid om, onder andere, een van deze psychische stoornissen te diagnosticeren. De diagnose is essentieel, zodat de geestelijk verzorger van uw keuze u een therapeutisch behandelprogramma kan aanbieden met duidelijke doelen en verwachte resultaten.
Hoe helpt psychotherapie: waarom naar een psycholoog of psychotherapeut gaan?
Psychotherapie is goed voor uw gezondheid. Het dient om uw geestelijke gezondheid te beschermen en te verbeteren.
Een gelukkige en gezonde brein
Verschillende studies hebben na psychotherapie positieve veranderingen vastgesteld in de hersenen van mensen met psychische stoornissen zoals depressie, paniekstoornis, posttraumatische stressstoornis en andere aandoeningen. In de meeste gevallen zijn de veranderingen in de hersenen als gevolg van psychotherapie vergelijkbaar met de veranderingen als gevolg van medicatie.
Een evenwicht vinden tussen lichaam en geest
Psychotherapie blijkt de emotionele toestand en het gedrag te verbeteren en is ook gekoppeld aan positieve fysieke veranderingen in het lichaam. Tot de voordelen behoren een versterkt afweersysteem, een verminderd risico op gezondheidsproblemen en een grotere persoonlijke tevredenheid over hoe iemand zich voelt.
Uzelf zijn
Psychotherapie is een veilige en vertrouwelijke ruimte waar vooroordelen niet bestaan. Therapie is een scenario van introspectie en catharsis dat helemaal persoonlijk is. In feite is psychotherapie effectief wanneer u uw meest verborgen (of ongeziene) gedachten, verlangens, frustraties en emoties eerlijk uitdrukt.
Vormen van psychotherapie
Voor elke behoefte, therapeutische en medische doeleinde bestaat er een psychotherapie. Hieronder vindt u echter de meest gebruikte vormen van psychotherapie, zodat u bij het kiezen van uw therapeut een idee krijgt van hoe de psychotherapiesessies zullen verlopen en wat de doelen ervan zijn.
Denk eraan dat alle psychotherapiebenaderingen die u hieronder vindt van toepassing zijn op zowel individuele therapie als gezinstherapie, groeps-, kinder- en relatietherapie. U moet ook weten dat bij de meeste therapeuten tegenwoordig de behandeling online of ter plaatse kan gebeuren.
Cognitieve en gedragstherapie
Cognitieve therapie is een vorm van psychotherapie die ervan uitgaat dat emotionele problemen deels beïnvloed worden door onaangepaste denkpatronen en verstoorde houdingen ten opzichte van zichzelf en anderen. Het doel van de therapie is om deze vervormde ideeën te identificeren en te vervangen door meer geschikte ideeën. Dit proces heet "cognitieve herstructurering”. Daarnaast richt gedragstherapie zich ook op het gedrag zelf, de contingenties en omgevingsfactoren die het gedrag versterken, in plaats van de psychologische oorzaken achter het gedrag te onderzoeken.
Deze therapie is meestal vrij praktijkgericht en interactief, dus het is gebruikelijk dat uw gedragspsycholoog u therapeutische taken toewijst en u technieken leert om met uw dagelijkse moeilijkheden om te gaan. Over het algemeen richt deze vorm van psychotherapie zich op het bereiken van duidelijke doelen. Uw therapeut zal u dan ook een aantal sessies geven (van ca.1 tot 6 maanden), evenals de verwachte resultaten in elke psychotherapiesessie.
Psychoanalyse of psychodynamische therapie
Dit is de vorm van psychotherapie dat de psychoanalytische traditie volgt of daarvan is afgeleid. Hier wordt ervan uitgegaan dat de gedragen van de individuen een reactie zijn op onbewuste krachten zoals verlangen, impulsen, motivatie, verdrongen trauma's, enz. Psychoanalytische therapie is gericht op verandering door zelfinzicht en bewustwording, om zin te geven aan wat onbewust is.
Over het algemeen is psychoanalyse een langdurige behandeling. De processen en sessies kunnen jaren duren en de exacte duur van de behandeling is moeilijk te bepalen. Uw eigen verhaal bepaalt de sessies, die zelf gebaseerd zijn op diepe introspectie van uzelf. U krijgt zelden therapeutische opdrachten, omdat de hoofdtaak van diepe analyse tijdens de sessies wordt uitgevoerd.
Derde generatie gedragstherapie
Dit is een nieuwe vorm van therapieën die de laatste 12 jaar is ontstaan. In tegenstelling tot de andere therapieën, richten de derde generatie therapieën zich niet op het wijzigen van gedachten om gedragsveranderingen te bereiken, maar op het behandelen van het psychologische gevolg die deze problematische gedachten hebben bij elke persoon en zijn omgeving. Enkele van de meest uitgevoerde derde generatie therapieën zijn: Acceptance and Commitment Therapy, Integral Couple Therapy, Mindfulness Based Therapy, enz.
Meestal gebruikt de therapeut metaforen, paradoxen en oefeningen om de functie en het effect van uw gedachten en gedragingen op uzelf en uw omgeving (gezin, partner, vrienden, werk, enz.) uit te leggen. Deze therapieën zijn meestal vrij interactief. U kunt er verschillende technieken leren voor emotionele controle en acceptatie van het huidige moment, zoals mindfulness.
Gestalttherapie
Gestalttherapie is een vorm van humanistische therapie waarbij de nadruk ligt op het gehele functioneren van het individu en zijn relaties in het "hier en nu". Dit betekent dat Gestalttherapie zich niet richt op het onderzoeken van iemands vroegere ervaringen of ontwikkelingsgeschiedenis.
Gestalttherapietechnieken, die zowel individueel als in groepen kunnen worden toegepast, zijn bedoeld om spontane gevoelens naar boven te halen, het zelfbewustzijn te vergroten en inzicht in de eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. De therapeutische technieken zijn bijzonder interactief. Enkele voorbeelden zijn: rollenspel, de techniek van de lege stoel en de hot seat techniek.
Aanvullend advies van Doctoranytime: geestelijke gezondheid wordt vaak over het hoofd gezien, maar is net zo belangrijk als ademhalen. Zonder geestelijke of lichamelijke gezondheid zou het leven zoals wij dat kennen niet bestaan. Daarom bieden wij u bij Doctoranytime de mogelijkheid om de zorgverlener te vinden die het beste bij uw behoeften, en voorkeuren past. Psychotherapie gaat over het zorgen voor uw geestelijke gezondheid, het zorgen voor uzelf en de mensen om u heen.
Stel een vraag aan onze specialisten
Zorgen over uw gezondheid? Vul dit anoniem formulier in. Het zal worden doorgestuurd naar gespecialiseerde zorgverleners in het betreffende vakgebied, u zou binnen enkele uren een antwoord moeten ontvangen.
We mailen u zodra een specialist antwoordt.
Er is een onverwachte fout opgetreden, maar we werken eraan. Probeer opnieuw.
Anoniem een vraag stellen
Wij modereren uw vragen en sturen ze naar de specialisten van Doctoranytime
Ontvang updates voor uw vraag
Als u uw e-mailadres invult, brengen wij u op de hoogte wanneer een specialist uw vraag beantwoordt.
De antwoorden bekijken
Zodra uw vraag beantwoord wordt, zullen we deze in de rubriek publiceren die overeenkomt met het onderwerp.
-
Do
Details over uw gezondheidsproblemen verstrekken
Kort en bondig zijn, zodat zorgverleners u een duidelijk antwoord kunnen geven
-
Don't
Namen aangeven
Honoraria's vragen
Offensieve of beledigende inhoud posten