SPECIALISATIE

Lees wetenschappelijke artikels over

Nieuw onderzoek

Bleken van de tanden

Vergeet uw gele tanden en krijg de stralende witte glimlach waarvan u al zolang droomt

Marina Theologiti

Geschreven door Marina Theologiti, Dentiste, op 03 mei 2021

Gecontroleerd door van onze redactie

Raadpleeg onze zorgverleners

Zorgen over uw gezondheid? Stel uw anonieme vraag en onze zorgverstrekkers zullen u helpen.

Uw vraag indienen
We mailen u als er een antwoord is
We hebben uw vraag ontvangen

We mailen u zodra een specialist antwoordt.

We hebben uw vraag niet kunnen indienen

Er is een onverwachte fout opgetreden, maar we werken eraan. Probeer opnieuw.

Hoe werkt het?

Anoniem een vraag stellen

Wij modereren uw vragen en sturen ze naar de specialisten van Doctoranytime

Hoe werkt het?

Ontvang updates voor uw vraag

Als u uw e-mailadres invult, brengen wij u op de hoogte wanneer een specialist uw vraag beantwoordt.

Hoe werkt het?

De antwoorden bekijken

Zodra uw vraag beantwoord wordt, zullen we deze in de rubriek publiceren die overeenkomt met het onderwerp.

Richtlijnen voor vragen
 • Do

  • Details over uw gezondheidsproblemen verstrekken

  • Kort en bondig zijn, zodat zorgverleners u een duidelijk antwoord kunnen geven

 • Don't

  • Namen aangeven

  • Honoraria's vragen

  • Offensieve of beledigende inhoud posten

Tanden bleken: hoe werkt het?

Bleekproducten bevatten een blekend actief bestanddeel (carbamideperoxide of waterstofperoxide) dat door het glazuur dringt om de moleculen aan te tasten die verantwoordelijk zijn voor de kleurverandering

De zuurstofmoleculen in de blekende middelen reageren met deze moleculen die verantwoordelijk zijn voor de kleurverandering van uw tanden en breken de bindingen die ze bij elkaar houden. De zuurstofmoleculen migreren in de tand, waardoor de hele tand helderder wordt.

Het resultaat is een wittere, helderdere glimlach!

Welke bleekmethoden bestaan er in België?

In België bestaan er meerdere behandelingen om tanden te bleken, met verschillende concentraties, geuren en vooral stoffen. Dit betekent dat u met de hulp van uw tandarts altijd de beste oplossing vindt voor uw levensstijl en uw gebit.

De 3 doeltreffende methoden voor een stralende lach zijn:

Blanchiment dentaire
1. Thuisbehandeling met op maat gemaakt bitje

Deze methode wordt thuis uitgevoerd met speciale bitjes die naar de afdruk van uw tanden worden gevormd. Ze moeten overdag of 's nachts worden gedragen. De patiënt moet de instructies van de tandarts nauwkeurig opvolgen.

Zodra de tandarts de afdruk van het gebit heeft gemaakt, zal hij een tandtechnisch laboratorium opdracht geven de bitjes te maken. Vervolgens controleert hij of ze perfect in de mond van de patiënt passen en geeft hij hem het juiste bleekproduct. Ten slotte brengt de patiënt het speciale product aan tijdens de uren die de tandarts vaststelt. Het bleekproduct mag het tandvlees niet aanraken.

Wanneer de procedure is voltooid, moet de patiënt de tandarts op een bepaalde datum raadplegen om de doeltreffendheid van de behandeling te beoordelen en de nieuwe kleur van de tanden vast te leggen.

Blanchiment dentaire
2. Behandeling in de praktijk

Deze techniek wordt bij de tandarts uitgevoerd en maakt gebruik van een meer geconcentreerd bleekproduct en speciale bleeklampen (blauw licht).

Deze methode wordt alleen uitgevoerd door een gekwalificeerde tandarts en de resultaten zijn onmiddellijk zichtbaar. Eerst wordt het tandvlees geïsoleerd zodat het bleekproduct er niet mee in contact kan komen. Vervolgens wordt het bleekproduct aangebracht en wordt het proces geactiveerd door speciale lampen.

Tijdens de procedure (en dit geldt voor alle methoden) is het belangrijk om voedsel en dranken te vermijden die pigmenten kunnen achterlaten (bv. koffie, zwarte thee, rode wijn, curry, enz.) en om niet te roken!

Blanchiment dentaire
3. Thuisbehandeling met voorgevormde wegwerpbitjes

Met deze methode heeft u dezelfde voordelen als bij het bleken met op maat gemaakte bitjes, maar u kunt het gemakkelijk doen wanneer en waar u wilt. Het bleekmiddel wordt echter minder gemakkelijk op de tanden aangebracht dan met een op maat gemaakt bitje.

Opmerking: Het is altijd mogelijk bleekmethoden te combineren om het gewenste resultaat te bereiken.

Wist u dat…

Wist u dat bleektechnieken het beste werken als ze worden gecombineerd met een gebitsreiniging voordat ze worden toegepast?

Wat zijn de voordelen, nadelen en kosten van bleektechnieken?

Thuisbehandeling – Voordelen:

 • Goedkoper
 • Zichtbare resultaten vanaf de eerste week
 • Kan te allen tijde herhaald worden
 • Redelijk kleine tandgevoeligheid
 • Flexibelere methode omdat de patiënt het kan doen waar en wanneer hij/zij wil

Thuisbehandeling – Nadelen:

 • Lange behandelingsperiode voordat het gewenste resultaat is bereikt
 • Techniek waarbij het eten van voedsel en dranken die pigmenten achterlaten (bv. bieten, koffie, thee, rode wijn, enz.) en roken moet worden vermeden.

Behandeling in de praktijk – Voordelen:

 • Onmiddellijk zichtbaar resultaat (2 à 3 dagen)
 • Behandeling gekozen door een professional
 • Snel proces

Behandeling in de praktijk – Nadelen:

 • Lichte gevoeligheid gedurende de eerste 24 uur na het bleken (kan worden bestreden met een mild pijnstillend middel)
 • Techniek waarbij het eten van voedsel en dranken die pigmenten achterlaten (bv. bieten, koffie, thee, rode wijn, enz.) en roken moet worden vermeden

Gecombineerde bleekmethode – Voordelen:

 • Combineert de voordelen van beide methoden
 • Onmiddellijk zichtbaar resultaat
 • Langdurig effect

Gecombineerde bleekmethode – Nadelen:

 • Duurder
 • Techniek waarbij het eten van voedsel en dranken die pigmenten achterlaten (bv. bieten, koffie, thee, rode wijn, enz.) en roken moet worden vermeden

Handige tip: Maak elke zes maanden een afspraak met uw tandarts. Het beste is om regelmatig de mondhygiëne te controleren, eventuele gebitsreiniging uit te voeren en de tanden te behandelen die dat nodig hebben.

Vergelijking van methoden

Thuisbehandeling Gecombineerde bleekmethode Behandeling in de praktijk
Wegwerpbitje Op maat bitje
Résultat Zichtbare resultaten vanaf de eerste week Zichtbare resultaten vanaf de eerste week Het snelst zichtbare en langdurigste effect. Onmiddellijk zichtbaar effect (binnen 2-3 dagen)
Duur van de behandeling 1 à 3 weken – De duur wordt door de tandarts per geval bepaald. 1 à 3 weken Langere behandeling Hangt af van het aantal sessies dat de behandelaar vaststelt.
Kosten Ca. € 150 Ca. € 300 Vanaf € 300, maar varieert sterk Vanaf € 300

Prijs van het bleken

De kosten voor het bleken van tanden variëren en hangen af van de methode en de tandarts die u kiest. De gecombineerde methode is de duurste maar levert de meest spectaculaire resultaten op. Deze methode kost vanaf € 300 maar kan sterk variëren. Daarentegen is de thuisbehandeling de voordeligste oplossing, maar het effect is niet onmiddellijk zichtbaar. De prijs van deze methode varieert tussen €150 en € 300.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling hangt af van de door elke patiënt gekozen methode en de doeltreffendheid van de behandeling

Voor een thuisbleekbehandeling varieert de gemiddelde duur tussen één en drie weken. Het resultaat begint na de eerste week zichtbaar te worden, maar het eindresultaat, dat na enkele weken wordt beoordeeld, hangt af van de naleving van de aanbevelingen van de tandarts.

Mondhygiëne moet strikt worden nageleefd en speelt een zeer belangrijke rol.

Bij het bleken in de praktijk is het effect twee tot drie dagen na het einde van de behandeling zichtbaar. Bij gecombineerde behandelingen is het resultaat sneller zichtbaar en houdt het langer aan.

Bij jongere patiënten worden de resultaten sneller bereikt dan bij oudere patiënten.

Voorbereiding van de behandeling

Een voorafgaand onderzoek is noodzakelijk. Zo kan de tandarts de mondgezondheid van de patiënt beoordelen, de tanden die het nodig hebben behandelen en het meest geschikte product voor de patiënt vinden.

Voor het bleken moeten de tanden worden gereinigd om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn. De tanden worden gereinigd door het verwijderen van tandsteen en vlekken op het oppervlak van het glazuur, die veroorzaakt kunnen zijn door tabak, koffie, thee, enz.

De tandarts noteert de kleur van de tand vóór het bleken om de benodigde hoeveelheid te bepalen. Hij zal ook de procedure van de behandeling uitleggen.

Deze stap is noodzakelijk ongeacht de gekozen methode. Daarom benadrukken wij het belang van het raadplegen van een tandarts voordat de behandeling begint.

Als u kiespijn heeft (gevoelige tanden, abces, gingivitis, infectie door een verstandskies, enz.) kunt u beter geen tanden laten bleken. In dit artikel vindt u alle natuurlijke hulpmiddels tegen kiespijn

Hoe vindt u de geschikte specialist

Wilt u uw tanden laten bleken? Wees voorzichtig met wie je je tanden toevertrouwt! Hier vindt u alle Belgische gespecialiseerde tandartsen bij u in de buurt.

Om de meest geschikte tandarts te kiezen, moet u zeker rekening houden met hun ervaring en de behandeling die zij aanbieden. Kies dan degene die u vertrouwt.

Gezondheidstips voor een stralende lach

Bleek uw tanden en krijg de stralende glimlach waarvan u al zolang droomt. Maar voor een vollediger resultaat kunt u het combineren met andere acties om uw uiterlijk te verbeteren. Om bijvoorbeeld uw tanden wit te houden, moet u de kwaliteit van uw voeding opnieuw bepalen. U kunt best voedingsmiddelen die pigmenten bevatten vermijden en de voorkeur geven aan fruit en groenten, vooral aardbeien, broccoli, wortels en sinaasappels.

Verwaarloos uw gebitscontrole niet

Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering raadt het aan om elk jaar een mondonderzoek te laten doen.

apple

Fruit en groenten voor wittere tanden

Bleek uw tanden en krijg de stralende glimlach waarvan u al zolang droomt. Om uw tanden wit te houden, moet u de kwaliteit van uw voeding opnieuw bepalen. U kunt best voedingsmiddelen die pigmenten bevatten vermijden en de voorkeur geven aan fruit en groenten, vooral aardbeien, broccoli, wortels en sinaasappels.

psychologie et apparence

Minder gevoelige tanden

De bleekproducten van tegenwoordig zijn volkomen veilig en bevatten vaak fluoride om de tanden te beschermen. De tanden kunnen echter vaak veel gevoeliger worden tijdens een bleekbehandeling, dus vraag uw tandarts om een product (mondspoeling of tandpasta) dat deze gevoeligheid vermindert. In sommige gevallen worden ontstekingsremmers aangeraden om de gevoeligheid tegen te gaan. Wees voorzichtig, ze mogen niet preventief worden ingenomen. Na de behandeling verdwijnt alle gevoeligheid.

Mythes en waarheden

Mythe #1

Bleekbars zijn efficiënt en veilig, en zeker goedkoper.

De waarheid:

Bleekbars zijn zeer trendy en steeds meer ingeburgerd in België. Ze lijken een aantrekkelijke en rendabele oplossing (20 minuten voor € 80) te zijn. De peroxide, het product dat voor het bleken wordt gebruikt, mag echter niet hoger zijn dan 0,1%, in tegenstelling tot 6% voor tandartsen. Het is dus pas na 4 à 5 afspraken dat een weinig overtuigend resultaat zichtbaar wordt.

Mythe #2

Thuiskits voor het bleken van tanden zijn veilig en efficiënt

De waarheid:

Omdat ze geen advies van een specialist vereisen, kunnen deze kits gevaarlijk zijn voor uw tandvlees en uw gezondheid. Tanden bleken is een proces waarvoor het advies van een tandarts nodig is. Geen advies vragen lijkt dus gevaarlijk. Bovendien garandeert de lage concentratie peroxide in deze producten (0,1% wettelijke limiet) geen echte doeltreffendheid op uw tanden.

Tanden bleken is een medisch proces, en moet dat ook blijven, om in alle veiligheid van witte tanden te kunnen genieten.

Mythe #3

Iedereen mag zijn tanden bleken

De waarheid:

Let op: Zwangere vrouwen, patiënten met tandvleesproblemen, glazuurdefecten of gaatjes, en blootliggende wortels mogen geen tanden bleken voordat hun problemen zijn aangepakt

Resultaten en behandelingsduur kunnen van persoon tot persoon verschillen. Ze zijn afhankelijk van de uitgangskleur en het gewenste resultaat.

Kronen, bruggen en facings kunnen niet worden gebleekt. Ook tanden die een endodontische behandeling hebben ondergaan kunnen niet van kleur worden veranderd.

Voor elke behandeling is een raadpleging bij uw tandarts verplicht. Hij kan u naar de beste oplossing begeleiden.

Marina Theologiti
Dokter Marina Theologiti - Tandarts, zegt:

“Normaal gezien heb je een diagnose en voorlichtingen nodig om te weten of je tanden mag laten bleken. Maar in bleekbars is dat niet het geval. De Nationale Raad van tandartsen en chirurgen ontdekte tijdens een controle dat sommige bleekbars een gel gebruiken die natriumparboraat bevat, een giftige stof die de vruchtbaarheid kan verminderen, maar ook en vooral een bestanddeel dat bij contact met water in waterstofperoxide verandert. Met andere woorden gebruikten de bleekbars wel een gel met waterstofperoxide, maar waarvan de hoeveelheid niet te meten was. De bleekbars zouden dan waarschijnlijk deze stof kunnen gebruiken in een gehalte dat ver boven de toegestane waarde ligt.”

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom worden tanden geel?

De kleurvlekken op uw tanden kunnen worden geclassificeerd als extrinsiek of intrinsiek.

Extrinsieke vlekken verschijnen op het oppervlak van de tand (glazuur).

Intrinsieke vlekken bevinden zich tussen de prisma's van het glazuur en zitten dieper in het tandbeen (de laag onder het glazuur).

De kleur van de tanden varieert van persoon tot persoon en wordt donkerder naarmate je ouder wordt. Daarnaast zijn roken, bepaalde medicijnen, eetgewoonten, enz. factoren die het vergelen van tanden kunnen beïnvloeden.

Blekende tandpasta's en mondspoelingen kunnen sommige extrinsieke vlekken verwijderen, maar alleen een echte bleekmiddel kan alle extrinsieke vlekken verwijderen en de intrinsieke kleurstoffen bereiken die de oorzaak zijn van deze kleurverandering.

Is tanden bleken slecht voor mijn gebit?

De bleekproducten van tegenwoordig zijn volkomen veilig en bevatten vaak fluoride om de tanden te beschermen.

De tanden kunnen echter vaak veel gevoeliger worden tijdens een bleekbehandeling.

Daarvoor moet u uw tandarts vragen om een product (mondspoeling of tandpasta) dat deze gevoeligheid vermindert. In sommige gevallen worden ontstekingsremmers aangeraden om de gevoeligheid tegen te gaan. Ontstekingsremmers verminderen de aanwezige gevoeligheid, maar mogen niet preventief worden gebruikt.

Na de behandeling verdwijnt alle gevoeligheid.

Hoe duurzaam is het resultaat?

Het resultaat van het bleken van tanden is zeer duurzaam. Na de behandeling behoudt u lang een stralende glimlach.

Er zijn echter enkele factoren die de duur van het resultaat kunnen beïnvloeden. Leeftijd, voeding, gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. tetracyclines) en gewoonten (bijv. roken) kunnen de duur van het resultaat beïnvloeden.

Gelukkig kunt u altijd een snelle en eenvoudige touch-up behandeling ondergaan en weer een stralende lach krijgen.

Geheimen van een gezonde, stralende glimlach

Tanden bleken helpt u de stralende glimlach van uw dromen te krijgen. Voor een volledig resultaat moet u het echter regelmatig onderhouden.

Maak elke zes maanden een afspraak met uw tandarts. Het beste is om om de zes maanden de mondhygiëne te controleren, eventuele gebitsreiniging uit te voeren en de tanden te behandelen die dat nodig hebben.

Informeer u ook bij uw ziekenfonds over terugbetalingen voor tandzorgen. In België is één tandartsbezoek per jaar verplicht.

Opmerking: De term "arts" wordt gebruikt ter gebruiksgemak en kan ook professionals in de gezondheidszorg omvatten.
Bronnen

1. Dale B, A Schhein K: 'Esthetic Dentistry'. Lea & Febiger, Philadelphia 1992

2. Goldstein R, Garber D: Complete Dental Bleaching. Quintessence, Publ. co, Chicago 1995

Deze pagina bevat geen medisch advies.
Deze pagina bevat geen gesponsorde inhoud of reclame. Lees hier het advertentiebeleid.
Deze inhoud is betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd. Het is gebaseerd op officiële medische studies en is bewerkt door dokters en professionals in de gezondheidszorg en deelt objectieve informatie mee over diagnoses en behandelingen van ziektes. Het omvat verschillende bronnen. Indien u een professional in de gezonheidszorg bent en u ontdekt dat hier fouten of misvattingen op staan, gelieve ons te contacteren via [email protected]
Bedankt!

Uw ervaring kan andere personen helpen.

Sluit u aan bij Doctoranytime gratis door hier te kliken.

Er ging iets mis

Gelieve later opnieuw te proberen

We hebben uw mening goed ontvangen.

Vertel ons hoe we dit kunnen verbeteren.