1 op 4 mensen in België lijdt aan eenzaamheid.

Als je je eenzaam voelt,.

KLIK VOOR HULP!

Vecht samen tegen eenzaamheid !

100 psychologen op doctoranytime kunnen jouw leven redden.

Alleen psychologen die bij doctoranytime geregistreerd zijn worden vermeld op de website. Op de volgende links vindt u de volledige lijst via www.bfp-fbp.be

Wat is depressie?

Depressie is een medische aandoening dat meer dan 10% van de wereldbevolking treft, ongeveer 350 miljoen mensen. Het is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in de wereld. Depressie kan gevolgen hebben voor iedereen: kinderen, volwassenen, mannen of vrouwen. Het is veel complexer dan gewoon een eenvoudige emotionele reactie of stemmingswisselingen. Het wordt beschouwd als een ernstige ziekte en in extreme gevallen kan dit leiden tot zelfmoord. Het is de tweede belangrijkste oorzaak van sterfte onder jonge mensen na verkeersongevallen.

Depressie begint vaak met het gevoel van onbemind te zijn, ongewenst, ongehoord, wanhopig en nog zoveel meer . Het leven is niet meer zoals het vroeger gewaardeerd werd. Het wordt een last voor de persoon die lijdt. Dit gevoel van depressie is niet altijd onder controle te houden.

Wat zijn de symptomen van depressie?

De symptomen variëren van de ene persoon naar de andere. Depressie is niet altijd op dezelfde manier gevoeld door diegenen die eraan lijden. De symptomen zijn een onderdeel van hun dagelijks leven en kunnen ondraaglijk worden wanneer ze vaker en sterker terugkomen.

De symptomen van depressie zijn gevarieerd en kunnen afkomstig zijn uit iemands professionele of persoonlijke achtergrond. Deze symptomen vertalen, een daling van het moraal, verlies van belangstelling voor belangrijke dingen, verandering in de eetlust, gevoel van nutteloosheid of zich in overdaad schuldig voelen, veel of juist niet genoeg slapen, concentratieproblemen, agitatie of traagheid, verlies van energie of in extreme gevallen, terugkerende suïcidale gedachten hebben.

Is er een link tussen depressie en het risico op zelfmoord?

Ja, depressie is een van de belangrijkste factoren die leiden tot zelfmoord. Als het ondraaglijk wordt zijn de mensen die lijden geneigd te denken dat de enige uitweg, zelfmoord is. Het is essentieel om naar hen te luisteren. Verontrustende tekens zijn er in overvloed en moeten met voorzichtigheid worden behandeld. De persoon wordt geobsedeerd door alles wat te maken heeft met de dood, voelt zich ongewenst, wilt bij zijn of haar familie zijn om zo een mogelijk afscheid te nemen van zijn familie, plotseling verandering van gedrag en wordt de persoon terug rustig en vrolijk. Deze gevoelens kunnen aantonen dat de persoon een einde wil maken aan zijn/haar leven.

Soorten depressie:

  • • Grote depressie: intense symptomen die min of meer 6 maanden duren.
  • • Atypische depressie: gekenmerkt door symptomen die zeldzamer en minder zichtbaar zijn.
  • • Dysthymia: gekenmerkt door terugkerende stemmingsstoornissen. Ze zijn niet altijd merkbaar, maar kunnen worden herhaald over meerdere jaren.
  • • Seizoensgebonden depressie: het beïnvloedt min of meer 2% van de bevolking en is te wijten aan de verandering van temperatuur en dagen die steeds korter worden in de winter.

Zoek professionele hulp:

Sommige mensen die lijden aan symptomen van depressie zijn bang om hulp te vragen uit angst dat ze te weten zouden komen dat ze een probleem kunnen hebben. Ander zijn bezorgd over wat familie en vrienden over hun zouden zeggen en depressie als een zwak punt zien. Er is ook een deel dat gewoon hun tijd en geld niet willen besteden aan therapie. Vaak willen ze niet dat een arts hen medicatie voorschrijft. Wat de reden ook moge zijn, het is meer een risico om niet geholpen te worden, door ze dieper en dieper gaan zinken. Als ze niet op de steun van hun familie en vrienden kunnen rekenen, zoek dan een professional die hen kan helpen en behandelen.

  • • Therapie: het kan je helpen begrijpen waar je mee zit. Je leert hoe je je kan motiveren door de nodige maatregelen te nemen waar je je beter van gaat voelen en kunt voorkomen dat de symptomen terugkomen.
  • • Medicatie: dit is noodzakelijk als je gewelddadige of suïcidale gevoelens hebt. Medicatie kan ofwel de symptomen van depressie verlichten of het kan bijwerkingen en andere nadelen te boven halen. Het is dus belangrijk om de pro’s en de contra’s te kennen alvorens een besluit te nemen.

MAAK UW AFSPRAAK

Factoren voor depressie
Medische risicofactoren

De meeste ziekten hebben een specifieke medische oorzaak, waardoor de behandeling eenvoudiger is. In het geval van depressie is het veel ingewikkelder. De oorzaak kan één factor zijn of een combinatie van.

  • Biochemische factoren: depressie wordt geactiveerd wanneer neurotransmitters in de hersenen uit balans zijn. Neurotransmitters helpen de hersenen communiceren met delen van het lichaam.
  • Genetische factoren: Het risico voor een depressie verhoogt indien u directe familieleden heeft met gemoedsaandoeningen of depressie.
  • Slaapstoornissen: soms kan gebrek aan slaap die veroorzaakt is door depressie een gevolg zijn van lage gemoedsgesteldheid.
  • Ernstige ziekte: bepaalde aandoening zijn vergezeld met een heleboel pijn en stress, die neemt een hoge tol op iemands mentale toestand.
Sociale risicofactoren
  • Misbruik: mensen die verwaarloosd of misbruikt zijn in het verleden hebben een hoog risico voor het lijden aan ernstige depressie. Negativiteit kan veroorzaakt worden evenals andere psychische stoornissen.
  • Geslacht: studies tonen aan dat vrouwen twee keer zoveel kans maken op het ervaren van een depressie dan een man, maar vrouwen laten zich ook makkelijker behandelen. Tijdens de zwangerschap en na de bevalling zijn vrouwen kwetsbaarder voor depressie.
  • Gebrek aan sociale ondersteuning: de meest voorkomende oorzaak van depressie is sociaal geïsoleerd zijn of weinig vrienden of ondersteunende relaties hebben. Het gevoel van eenzaamheid of uitgesloten zijn, kan een aflevering van depressie zijn voor mensen die gevoelig zijn voor stemmingsstoornissen.
  • Belangrijke gebeurtenissen in het leven: meerdere gebeurtenissen in het leven, zelfs de positieve kunnen het risico voor depressie van een persoon verhogen, zoals het kopen van een huis, zwangerschap, echtscheiding, nieuwe baan...
Substantieriscofactoren
  • Substantieriscofactoren: drugs en alcohol verhogen het risico op depressie door ze tot chemische veranderingen in de hersenen kunnen leiden.
  • Medicijnen: Sommige medicijnen zijn gekoppeld aan depressie (sedativa, slaappillen, steroïden, pijnstillers...). Praat erover met uw arts als u enkele bedenkingen heeft over bepaalde medicijnen. Stop niet met een bepaalde behandeling zonder de toestemming van uw arts.
Wat je kan doen om je beter te doen voelen

Begin met een paar realistische doelen en bouw zo langzaam op. Het neemt veel tijd in beslag om jezelf beter te doen voelen, maar je moet positieve keuzes blijven maken voor jezelf.

  • 1In contact komen met andere mensen: het kan enorm helpen om gewoon met iemand oog in oog te vertellen wat je voelt of wat je momenteel meemaakt.
  • 2Beweging: als je regelmatig sport, komen er stoffen vrij in je lichaam die je het gevoel geeft zoals antidepressiva medicatie. Begin met kleine activiteiten.
  • 3Eet een stimulerend humeur dieet: stop met voedsel dat negatieve invloed heeft op je stemming, zoals suiker, cafeine, alcohol en geraffineerde koolhydraten. Verhoog de voedingsstoffen die uw humeur verbeteren zoals Omega-3.
  • 4Verbind je opnieuw met de buitenwereld: een huisdier in huis nemen en verzorgen, geniet van de schoonheid van de natuur, kies een hobby of zelfs vrijwilligerswerk. Opnieuw verbinding maken met de wereld zal je weer de kracht geven om je beter te voelen.
Gerelateerde blog artikelen